محصولات مهندس بابایی

محصولات مهندس بابایی

  • هنوز امتیازی داده نشده است!
  1. سلام بر شما من با سیستم هواپیما کار نکرده ام. من معمولا به صورت تجربی این مقادیر رو محاسبه می کنم. می تونید از روش های سعی و خطا استفاده کنید و اگر باز هم نشد از روش هایی مانند الگوریتم ژنتیک استفاده کنید. در نهایت اگر خودتون موفق به محاسبه نشدید می تونید با ایدی تلگرام من در تماس باشید که ببینم می تونم براتون انجام بدم یا خیر. Rose_Babaie@ موفق باشید.

  2. (مهمان)

    با سلام و عرض ادب . بنده کنترل کننده مد لغزشی که شما بر روی کوادراتور پیاده کردید را دارم روی هواپیما پیاده میکنم( البته ورودی های من تراست ، الویتور ، رادر و ایلرون هست) . به تنها مشکلی که برخوردم پیدا کردن مقادیر اولیه برای سطوح اسلاید میباشه. خیلی از مقاله ها را زیر و رو کردم ولی چیزی پیدا نکردم .ممنون میشم اگه بتونین بهم کمک کنین

  3. سلام بر شما لظفا با پشتیبانی یا مدیریت سایت تماس بگیرید تا مشکل برطزف شود. در صورت برطرف نشدن اطلاع دهید تا رسیدگی شود.

  4. (مهمان)

    باسلام خانم دکتر بنده دوره را خریداری کردم، لینک ها برام ارسال شد، اما الان لینک ها کار نمیکند. ممنون میشم اگه زودتر رسیده گی کنید.

  5. سلام بر شما از حسن توجه شما به این مجموعه اموزشی سپاسگزاریم. این مقادیر به صورت تجربی قرار داده شده اند اما شما می توانید در طراحی های خود از مقادیر به کارگرفته شده در مقالات هم استفاده نمایید. موفق باشید.

  6. (مهمان)

    سلام . وقت بخیر .بسیار سپاسگزارم از بابت آموزش خوبتون و قدرت بیان تدرس .سوال بنده این هست که مقادیر سطوح اسلاید را خودتون قرار دادین یا از مقاله ای برداشت کردین .

  7. سلام بر شما مگر قرار است u1 لزوما صفر شود؟!!!! u1 نیروی کنترلی جهت بالا بردن سیستم پرنده در راستای عمود بر حسب نیوتن است و طراحی باید به سمتی پیش رود که این تلاش کنترلی در کمترین میزان خود نسبت به شرایطی که کوادروتور در ان قرار دارد، ثابت بماند. و این به هیچ عنوان به معنای لزوما صفر شدن این تلاش کنترلی نیست. موفق باشید.

  8. (مهمان)

    سلام در جلسه 9 موضوع مد لغزشی اگر شما کنترلر شماره u1 را رسم کنید . به سمت صفر نمی رود!! چرا ؟

  9. سلام بر شما فقط دانکاه ها و موسساتی که انحصاری بر روی ساخت کوادذوتور کار می کنند برای ان یک نام منحصر به فرد استفاده می کنند، در غیر این صورت تمامی انها با نام واحد کوادروتور مطرح می شوند. در اینجا هم از مدل های چهار روتوره به کار گرفته شده در مقالات معتبر استفاده می شود که همگان دارای یک مدل دینامیکی یکسان هستند و در نهایت به رفرنس اصلی ارجاع داده می شود. موفق باشید.

  10. (مهمان)

    سلام خانم دکتر بابایی از چه کواد کوپتری برای این کد استفاده کردی

  11. (مهمان)

    اسم کواد کوپتری که اموزش دادی چی هست سلام دکتر

  12. سلام بر شما این نیروهای ایرودینامیکی تا جای مورد نیاز در بخش مدل سازی سیستم با استفاده از ضرایب انها همچون ضریب نیروی دراگ به سیستم اعمال شده اند. به جلسات ابتدایی مربوط به مدلسازی سیستم کوادروتور مراجعه نمایید. پس از ان در بخش طراحی کنترلر، به اثرات نیروی اغتشاش بر کنترلر متمرکز می شویم. موفق باشید.

  13. (مهمان)

    سلام وقت بخیر چرا در طراحی کنترلر ،اثر نیروهای ایرودینامیکی لحاظ نشده؟

  14. سلام بر شما پاسخ سوال اول شما در دقیقه 13 الی 17 فیلم اموزشی به طور کامل توضیح داده شده است. پاسخ سوال دوم شما نیز در دقیقه 52 فیلم اموزشی کامل توضیح داده شده است. در واقع تانژانت هایپربولیک تقسیم بر اپسیلون، تعریف برنامه نویسی کد متلب برای معادل تابع ساین (s) در حالت تیوری می باشد. هر دو یک معنی و عملکرد دارند، اما برای حالت برنامه نویسی و حذف چترینگ از تانژانت هایپربولیک تقسیم بر اپسیلون استفاده می شود. پیشنهاد می کنم یک بار دیگر این جلسه اموزشی را مجددا مشاهده بفرمایید. همچنین نکته مهم ان است که بهتر است جلسات اموزشی به ترتیب اموزش دنبال شوند، یعنی حتما باید تمام جلسات از ابتدا به ترتیب ملاحظه شود، وگرنه نکاتی در جلسات بعد ارایه می شود که اگر کسی جلسات قبل تر را مشاهده نکرده باشد ممکن است دچار سردرگمی شود. موفق باشید.

  15. (مهمان)

    سلام خسته نباشید در رابطه با ویدیو طراحی کنترلر مد لغزشی(جلسه نهم) دو تا سوال داشتم: 1-دلیل تعریف تابع لیاپانوف برای چی بود؟ چون توی برنامه متلب هیچ اثری از تابع لیاپانوف نبود برای همین دلیل تعریف یه تابع مثل تابعی که تعریف کردید و متوجه نمیشم 2-به چه دلیلی باید یه ثابتی مثل اپسیلون تعریف کنیم و برای چی باید این مقدار را در تابع تانژانت هایپربولیک به صورتی که در کد مشاهده شد(تقسیم بر مقادیر مد لغزشی درون تابع هایپربولیک ) اثر بدیم؟ ممنون میشم اگه یه توضیحی بفرمایید.

  16. سلام بر شما این اموزش برای تمامی دانشجویان رشته های برق، مکانیک، مکاترونیک و هوافضا قابل استفاده می باشد. روش های کنترلی به کار گرفته شده در این اموزش ابتدا با زبانی ساده اموزش داده می شوند که حتی دوستانی که رشته انها برق نیست نیز بتوانند از این مجموعه بهره ببرند. برای اطلاع از روش های پیاده سازی شده می توانید به توضیحات هر جلسه مراجعه نمایید. موفق باشید.

  17. (مهمان)

    سلام خسته نباشید در رابطه با بسته آموزشی کوادکوپتر میخواستم بدونم که مناسب چه افرادی هست؟ و چه چیزهایی شامل آموزش میشه؟ من برای پروژه مربوط به دانشگاهم نیاز دارم تا نحوه کنترل یک کوادکوپتر به طوری که یک مسیر دلخواه و دنبال کنه رو یاد بگیرم. میخواستم بدونم این آموزش تا چه حدی کمک کننده هست؟

  18. سلام بر شما این اموزش بر مبنای روش های کنترل غیر خطی می باشد, بنابراین تسلط به مباحث کنترل غیرخطی قطعا به شما بیشتر کمک خواهد کرد، اما در این مجموعه اموزشی، روش های به کار گرفته شده با زبانی ساده اموزش داده شده اند که دوستانی که به مباحث تسلط کافی را نیز ندارند و یا از رشته غیر مرتبطی هستند نیز بتوانند به راحتی روش های اموزش داده شده را پیاده سازی نمایند. بنابراین به پیش نیاز خاصی نیازمند نمی باشید. موفق باشید.

  19. (مهمان)

    سلام و روز بخیر خانم دکتر بابایی. این دوره پیش نیاز داره؟

  20. سلام بر شما لینک خرید در انتهای صفحه فعال می باشد و می توانید تهیه نمایید.